Bouwheer
AGB Koksijde


Architect
AVA & Partners


Studiebureau
Establis nv


Locatie
Oostduinkerke


Periode
2013-2015

Openluchtzwembad Oostduinkerke

Op de zeedijk van Oostduinkerke-bad hebben wij het openluchtzwembad gerestaureerd. Het project omvatte de restauratie van het beschermde strandaccomodatiegebouw en de verniewuing van het niet-beschermde openluchtzwembad.

Bij de restauratie van het strandgebouw werd maximaal getracht om het oorspronkelijk design van het gebouw te herstellen, rekening houdend met de aanwezigheid van het buitenzwembad en de hedendaagse normen.

De huidige hoofdfunctie van het strandaccommodatiegebouw is niet gewijzigd. Het blijft dienst doen als omkleedruimte voor de badgasten van het bijhorende openluchtzwembad. De aanwezige zwembadtechnieken in de westelijke vleugel werden wel uit het gebouw verwijderd en ingewisseld voor publiek sanitair en een EHBO-ruimte. In de oostelijke vleugel werd de ruimte die in gebruik was door het stadspersoneel ingewisseld voor een lokaal voor de redders en het personeel dat de uitbating van het openluchtzwembad verzorgt.

Door de slechte toestand van de bestaande betonnen kuip werd het 25m zwembad volledig vervangen. Het nieuwe 25m zwembad kwam op ongeveer dezelfde plaats terug en bijkomend werd een peuter- en kleuterbad met waterspeelplaats voorzien. Het nieuwe zwembad voldoet aan alle reglementeringen inzake veiligheid en gezondheid. Omwille van de veiligheid zijn de kinderbaden gescheiden van het 25m bad. 

Onder de kinderbaden is een ruime kelder gebouwd waarin zich alle zwembadtechnieken en bijkomende bergingen bevinden. De omheining van het zwembadterrein werd maximaal in glas uitgevoerd, zodat er van op het zwembadterrein een breed zicht is op het strand en de zee en zodat het gebouw van op het strand maximaal zichtbaar is, zoals oorspronkelijk.