Bouwheer
Euro Invest nv


Architect
Govaert & Vanhoutte


Studiebureau
Dexco nv


Locatie
Kortrijk


Periode
2012

Europal Beneluxpark

Twelve in Kortrijk werd geopend als een co-working hub. Dit kantoorgebouw bestaat naast een ‘open office’ ook uit zes vergaderruimtes, een netwerkcafé, een ‘boardroom’ en een polyvalent auditorium. Twelve is gelegen in het Beneluxpark in Kortrijk, toen als eerste in een rij van toekomstig uit te voeren kantoren. De intercommunale ‘Leiedal’ dirigeerde dit kantoren-ensemble, onder meer door een homogene aanleg te voorzien voor de te bouwen kantoren op deze natuurlijke helling.

Een aantrekkelijke architectuur was een eis waar de bouwheer al van bij de start van het project naar streefde. Het gebouw is dan ook een echte blikvanger. De bovenste verdieping doet denken aan een periscoop en geeft een duidelijke, rigide gerichtheid naar het oude spaarbekken op de hoek van het terrein. Een drie meter brede betonnen pilaar maakt het mogelijk om de bovenste verdieping twee verdiepingen hoog te laten ‘zweven’, zeven meter uitkragend.

Het gebouw heeft iets van een sculptuur. Enerzijds door de overheersing van het ter plaatse gegoten beton, anderzijds door de uitkragende vorm van het gebouw zelf in contrast met de scherpe afwerking van glas en metaal. Bezoekers worden onder deze gigantische luifel via een eerste waterpartij naar de ingang geleid. Deze inkom biedt trouwens een doorzicht doorheen het massieve gebouw. Daar zorgt het hoge raam op dubbele verdiepingshoogte voor. Het fungeert immers als een kader voor het achterliggende landschap. Elke ruimte van Twelve is voorzien van de nieuwste technologieën om het samenwerken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Elke vergaderzaal is zo gebouwd dat ze vlot kan worden omgevormd voor verschillende toepassingen.