Bouwheer
Psilon


Architect
Souto de Moura - SumProject


Studiebureau
Afaconsult - SumProject


Locatie
Kortijk


Periode
2010

Crematorium Kortrijk

De ligging aan de rand van de stad maakt van de begraafplaats op Hoog Kortrijk geen traditioneel stedelijk kerkhof met smalle paden en graven. Het geheel oogt veel meer als een open park dat naadloos overgaat in een groen landschap.

Om dat uitzicht te bewaren, heeft men destijds het ceremoniegebouw ingegraven in de helling. Op diezelfde manier ging men nu te werk voor de bouw van het crematorium. Het architectenbureau Souto De Moura Arquitectos en SumProject tekende een gebouw dat in het terrein verzonken is. Het groene dak vormt een tafel in het landschap. Door de inplanting langs de Ambassadeur Baertlaan zorgden de architecten ervoor dat het uitzicht op het landschap en op de unieke begraafplaats behouden blijft ne zelfs versterkt wordt.

Het interieur is bewust heel sober. Architect Souto de Moura ontwierp ook de banken voor de inkomhal en aula’s, een sofa voor de onthaalruimtes en familiekamers, de bijzettafeltjes, het spreekgestoelte voor de aula’s,… Alles vormt een mooi geheel met het gebouw. De ingetogen sfeer is kenmerkend, met natuurlijke overgangen tussen intimiteit en open ruimte, tussen de plankenbekisting van naakt beton buiten en de sobere maar warme materialen binnen.

Op het voorplein gaf de Portugese kunstenaar Paedro Cabrita Reis een wandsculptuur van 8 bij 4 meter vorm. Voor deze sculptuur ‘Looking at silence’ vertekt de kunstenaar van een rode bakstenen muur die gehouwen en bewerkt werd tot een ‘gedachtenissenmuur’.