Werelddierendag

Werelddierendag vandaag!  

Bij Furnibo realiseerden we twee prachtige projecten speciaal voor viervoeters, knaagdieren en gevederde vrienden. 

Het eerste project, het vogelopvangcentrum in Raversijde, behoorde van 2007 tot eind 2008 tot onze lopende werven. Het gebouw werd vanaf nul uit de grond gestampt en werd gesubsidieerd door de provincie West-Vlaanderen en stad Oostende.  

De structuur van het gebouw was een combinatie van beton, hout en staal. Er werden heel wat ecologische materialen geïntegreerd, waaronder een witte dakbedekking en een hoogrendementsglas met een waarde van 0.7. Daarnaast pasten we bij dit project een destijds nieuwe techniek toe, namelijk gelijmd metselwerk.  

Het tweede project is het dierenasiel Ganzeweide in Koksijde. 9 jaar geleden bouwden we de eerste fase van het asiel, een opvangplaats voor honden en katten.

In 2022 startte de uitbreiding, waardoor er ook ruimte werd gemaakt voor knaagdieren én de katten een extra verblijfplaats kregen.  

Het bestaande gebouw en het recent toegevoegde deel worden met elkaar verbonden door middel van een licht overgoten inkomhal die ook dienstdoet als vergaderruimte voor de medewerkers. De eyecatcher van Ganzeweide bevindt zich in die inkomhal, je vindt er een lichtarmatuur ontworpen door kunstenaar Frans De Medts.  

De dakconstructie van de entree bestaat uit gelamineerde houten balken en CLT (Cross-Laminated Timber) houten gewelven, wat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is maar ook bijdraagt aan de duurzaamheid van het project. En dat is niet het enige wat duurzaam is. De materialen zijn onderhoudsvriendelijk, daarnaast werd er geothermie geïmplementeerd in het project, alsook light catchers die het licht opvangen en binnen verder verspreiden (wat leidt tot extra natuurlijk licht binnenin het gebouw).